Dacă te-ai întrebat vreodată cum verifici online dacă o mașină mai este sau nu înmatriculată, e bine să știi că în curând vei avea răspunsul așteptat la un click distanță. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost adoptat recent de Parlament, având nevoie doar de publicarea în Monitorul Oficial pentru a se aplica.
Potrivit legislației actuale, sunt mai multe situații în care o mașină poate avea suspendată înmatricularea, una dintre cele mai banale fiind atunci când mașina are ITP-ul expirat. În acest moment este complicat de aflat dacă mașina are sau nu înmatricularea suspendată, dar în scurt timp lucrurile vor deveni mult mai simple. Astfel, situația înmatriculării unei mașini, precum și motivele pentru care a fost suspendată înmatricularea vor putea fi consultate de către cei interesați, fără să fie nevoiți să se deplaseze la autorități sau să plătească pentru acest lucru, conform unui proiect de act normativ adoptat recent în Parlament.
Înmatricularea unei mașini se suspendă, potrivit Codului rutier, în cazul în care noul proprietar al unei mașini nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen de 90 de zile de la data cumpărării acesteia sau atunci când expiră sau când este anulată inspecția tehnică periodică (ITP). În acest ultim caz, suspendarea înmatriculării unei mașini încetează din ziua în care mașina trece iar de ITP.
Propunerea legislativă va da posibilitatea celor interesați, atunci când se va aplica, de a afla, fără mare efort, care este situația înmatriculării unei mașini. Mai exact, persoanele care doresc să afle mai multe detalii despre o mașină vor putea face această verificare chiar din fața calculatorului sau telefonului și în mod gratuit. De dezvoltarea și gestionarea aplicației informatice se va ocupa, potrivit textului documentului, Direcția Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).
DRPCIV „realizează, gestionează şi pune la dispoziţia publicului o aplicaţie informatică, în mod gratuit, printr-un serviciu on-line, pe pagina proprie de internet, pentru a se verifica situaţia înmatriculării unui vehicul, precum şi motivul suspendării înmatriculării acestuia”, se precizează în inițiativa legislativă.
În prezent, pe site-ul DRPCIV poate fi găsit un alt instrument online ce poate fi folosit, în mod gratuit, de cei interesați. Este vorba de o aplicație ce permite celor care vor un număr de înmatriculare preferențial să verifice online disponibilitatea acestuia.
Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.14/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost adoptat de Senat în 2017 și primit miercuri și votul decisiv al deputaților. Pentru a se aplica, documentul trebuie să mai primească și semnătura șefului statului și apoi va fi publicat în Monitorul Oficial.